И во 2019 секој месец по двапати државата ќе се задолжува кај домашните банки

Од:

На 15 јануари државата првпат ќе се задолжи на домашниот пазар во новата 2019 година. Во јануари следната година државата треба да се позајми за да врати приближно 32 милиони евра, рати кои доспеваат за враќање на 12, 23 и 26 јануари. Министерството за финансии го објави новиот календар на задолжувања за првиот и вториот квартал од следната година кај домашните кредитори.

Кај домашните банки и осигурителните друштва во февруари, март и април 2019 година предвидени се по 2 аукции, три во мај и една во јуни. За половина година тоа се вкупно 12 аукции. Станува збор за заеми со кои претежно ќе се враќаат стари долгови кои доспеваат за враќање.

Календар на задолжување на Министерството за финансии за првиот и вториот квартал 2019 година

На крајот од третото тримесечје, државниот долг изнесувал 40,3% од бруто домашниот производ, или 4,3 милијарди евра, а јавниот долг изнесува 48,2% од БДП.

Споредено со вториот квартал од 2018 година, во третиот квартал немало промена кај државниот долг, додека јавниот долг пораснал за 0,1 процентни поени. Последниве десет години јавниот долг на земјава значајно се зголеми, oсобено од 2008 година до денеска.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

Економијата закрепнува, предизвик останува енергетската криза

Ана Ололовска

Енергетската криза ги покажа слабостите на системот, оценува бизнис секторот

Катерина Павлова-Николовска

Анкета: 93 отсто од компаниите имаат потреба од нови финансиски мерки за ублажување на последиците од пандемијата

А1он

Битиќи: Во 2022 години поддршката за компаниите ќе биде за 30 отсто поголема од оваа година

Ана Ололовска

Битиќи: Поскапувањето нема да биде како што некои сеат страв кај народот, рестрикции нема да има

Ана Ололовска

Битиќи: Во 2021 економијата можеше да продуцира многу повеќе, но се случија глобални кризи

Ана Ололовска