Хилберс: Професионализмот и високите стандарди во работењето на централната банка се клучни за ММФ

Од:

Претставувајќи ја Конституенцата на којашто припаѓа Северна Македонија ќе се залагам Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и натаму да дава силна поддршка за вашата земја, во спроведувањето на реформите и во активностите за надминување на актуелната криза којашто е глобален предизвик, истакна новиот извршен директор во ММФ, Пол Хилберс – член на Извршниот одбор на ММФ и задолжен за нашата земја, на првиот состанок со раководството на Народната банка, по започнување на неговиот мандат.

На видеоконференцискиот состанок, информираат од НБ, Хилберс рече дека е уверен оти Народната банка ќе продолжи да придонесува за успешната соработка и комуникација помеѓу Северна Македонија и ММФ, а во тој контекст, потенцира, и за остварување на залагањата на Конституенцата.

-Независноста, професионализмот и високите стандарди во работењето на централната банка се клучни за ММФ, особено за оценувањето на економијата. Од нив, во голема мера зависи и поддршката што ММФ ја дава за секоја земја-членка. Во последните неколку месеци, вашата централна банка докажа дека може да работи во согласност со високите меѓународни стандарди и добрите глобални практики, и потребно е да остане на веќе трасираната патека, нагласи извршниот директор во ММФ.

Коментирајќи ги актуелните околности со ковид-кризата, посочи дека е од исклучителна важност што во севкупниот период се одржува финансиската стабилност во земјата, а истовремено се спроведува и соодветна монетарна политика.

-Независната централна банка е гарант и на финансиската и на макроекономската стабилност, а тоа е од есенцијално значење за оцената на ММФ, истакна Хилберс.

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска ја истакна важноста на соработката со ММФ за економијата во целина и дека во тој контекст, особено се значајни залагањата на Конституенцата на којашто припаѓа нашата земја.

-Народната банка во рамки на својот мандат, како и досега ќе го дава максимумот. Постојано ги следиме трендовите и потенцијалните ризици од контекстот на актуелната глобална криза, заради соодветна реакција, доколку тоа е потребно заради ублажување на ефектите врз економијата. Тоа дополнително ја засилува потребата од комуникација и соработка со ММФ, при што особено е значајна улогата на Конституенцата, посочи Ангеловска-Бежоска.

На состанокот се разговараше и за најновите видувања на ММФ за македонската економија. ММФ очекува економската активност да закрепне во текот на следната година, но дека вториот бран на пандемијата претставува ризик за интензитетот на закрепнувањето.

Би можело да ве интересира

Шефицата на ММФ ги повика владите во светот да трошат што е можно повеќе

Жарко Настоски

Гувернерката на форум на „Еуромани“: Високото ниво на девизни резерви овозможи НБ да одговори навремено и смело на пандемијата

Ана Ололовска

Народна банка: Поставеноста на монетарната политика е соодветна на макроекономските услови

Ана Ололовска

Оставаме година на пандемија, 2021. година на очекување и опоравување

Ана Ололовска

Народна банка за првпат објави податоци за годишните финансиски сметки на македонската економија

Ана Ололовска

Народата банка и МАНУ ќе ја унапредуваат соработката, заеднички активности во економски истражувања

Ана Ололовска