Фонд на ПИОСМ: Сите кои земаат пензија во Еуростандард банка да достават известување преку која банка да им се врши исплатата

Од:

Сите корисници на пензија на кои им се врши исплата на пензијата на трансакциските сметки во Еуростандард банка АД Скопје, најдоцна до 21 месецов треба да достават известување до банката преку која што би сакале понатаму да им се врши исплата на пензијата.

– Во врска со соопштението на Народна банка и Решението бр.15-20139/1 од 12.08.2020 година донесено од Гувернерот на НБ за укинување на дозволата за основање и работење на Еуростандард банка АД Скопје, се известуваат сите корисници на пензија на кои им се врши исплата на пензијата на трансакциските сметки во Еуростандард банка АД Скопје, најдоцна до 21.08.2020 година да достават известување до банката преку која што би сакале понатаму да им се врши исплата на пензијата, соопштија од Фондот на ПИОСМ.

Банките, наведуваат, по службена должност ќе извршат дојава до Фондот на ПИОСМ за трансакциските сметки на кои Фондот ќе треба да изврши исплата на пензиите, поради што корисниците на пензија не треба да доаѓаат во Фондот.

– На корисниците на пензија кои од разни причини не се во можност до 21 август 2020 година да ја извршат дојавата во банката каде би сакале да се врши натамошна исплата на пензиите, исплатата на пензиите ќе се изврши дополнително, се наведува во соопштението.

Би можело да ве интересира

Судскиот совет постапува по предметот со штедачите на Еуростандард банка

Ана Ололовска

Апелациски суд: Постапено е согласно законот по жалбата на оштетените штедачи на Еуростандард банка

Ана Ололовска

Фонд за осигурување на депозити: Обештетени се 12.228 депоненти на Еуростандард банка

Оштетените штедачи од Еуростандард банка бараат Владата да го усвои измените и дополнувањата на Законот за банки поднесени од нивна страна

Ана Ололовска

Трифун Костовски бара од Јовески да даде предност на истрагата покрената за Еуростандард банка

Ана Ололовска

Уставeн го укина членот од Законот за банки со кој Фондот за депозити има предност за наплата од стечајна маса