Бочварски очекува до крајот на годината да биде изграден магистралниот гасовод до Битола

Од:

Магистралниот гасовод кон Битола ќе биде завршен до крајот на годинава, најави министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, посочувајќи дека се прават напори и магистралниот гасовод до Гостивар да биде изграден и час поскоро да се затворат сите отворени прашања, во врска со експропријацијата на земјиште и другите проблеми кои се јавуваат на трасата.

– Работиме активно, средствата коишто се наменети за овие проекти се трошат и ги реализираме во капитални инвестиции. Така што час поскоро очекуваме да биде реализиран и овој крак кон Битола, а притоа и проектот од Гостивар кон Кичево и интерконекторот кон Грција, вели Бочварски.

Магистралниот гасовод од Куманово-Штип, Неготино, Кавадарци, Прилеп и Битола е 90 проценти реализиран.

Во меѓувреме Министерството за транспорт и врски и државното акционерско друштво НЕР работата на проектот за продолжување на кракот од Неготино до Гевгелија, кој ќе биде и интерконекторот со Грција, а исто така се работи и на поврзување на мрежата со Косово и со Србија.

Бочварски вели дека тоа се проекти што се важни за нашата држава, за да биде транзитна земја за пренос на гас, со што и државата и граѓаните ќе имаат придобивки, од аспект на добивање на евтин енергенс.

Постапката околу избор на фирма којашто ќе ја изврши секундарната гасификација во општините е во тек и ја води Министерството за економија.

Би можело да ве интересира

Казнета фирмата „Ројал Травел“ која без лиценца и без дозвола превезувала патници

Катерина Павлова-Николовска

Одземена лиценцата за работа на превозникот „Бога Транс“ од Скопје

Ана Ололовска

Нови рокови за автопатот Кичево – Охрид и пругата кон Бугарија, старт на интерконекторот со Грција

Ана Ололовска

„Помолете се пред да го поминете“, мостот Пресека на патот Кичево – Охрид во очајна состојба

А1он

Николовски: Создаваме модерна патна врска во североисточниот дел на Коридор 8

А1он

Превезени 1,3 милиони патници за 11 месеци на скопскиот и охридскиот аеродром

Ана Ололовска