Бислимоски: Енергетската заедница треба да се изјасни за државата помош за гасни централи

Од:

Најбитниот филтер во однос на државната помош согласно домашното и европското законодавство ќе го направи Секретаријатот за енергетската заедница затоа што Македонија не е членка на ЕУ, но е потписник на Договорот за основање на Секретаријатот за енергетска заедница, што е тело на Еу надлежно за енергетика.

Оттаму треба да се изјаснат за државната помош во делот на инвестициите за енергетиката и да се отргнат сите дилеми во однос на гасните централи, посочи првиот човек на РКЕ, Марко Бислимоски.

– Во собранието имаме четири договори за стратешки инвестции од вкупно 850 mw за електрична и 100 mw за топлинска со што заедно со досегашните инвестиции коинсе направени од приватниот сектор од 600mw од обновливи извори Македонија за помалку од една деценија ќе го удвои производството што е практично јакнење на енергетската независност. Во време на енергетската криза не спасуваше ТЕЦ Неготино и блокови во РЕК Битола што се стари 40 години и струја даваше ТеТо по насока од Влада за пониски цени- нас неопходни ни се нови инвестиции за да ја обезбедиме енергетската независност. Со стратешките проекти на краток рок ефикасно ќе се реализираат проектите” изјави Бислимоски.

Во однос на цената за топлинска енергија појасни дека во еден од анексите на договорите јасно стои дека цената за топлинска ќе е пресметана согласно методологијата на РКЕ.

“Цената на топланите во Скопје е 5,2 денари а на овие когенеративни постројки 2,5 денари – и тоа ќе се рефлектира во пониски сметки.” истакна Бислимоски.

Би можело да ве интересира

Бектеши бара да се репреговара една енергетска инвестиција: Не може два или три пати да се дава државна помош на ист инвеститор

Орце Костов

Бислимоски: Приватните енергетски инвестиции ќе донесат пониски сметки за парно

Орце Костов

Во сметките за струја за јануари ќе го нема надоместокот од 200 денари за пристап на мрежа

Орце Костов

Ковачевски: Најдобро е гасните централи да ни ги изградат Американци

Орце Костов

(ВИДЕО) Бислимовски: На тој што платил 2.500 евра квадрат за стан кој го чува празен, не се проблем 200 денари

Александар Тодески

Во јануари претстои битка за универзален снабдувач: Ќе се дозволи ли конкуренција, а со тоа и поевтина струја?

А1он