Во Гевгелија отворена изложба на цртежи и скулптури од Ранко Дакиќ

Од:

Во просториите на уметничката галерија „Амам“ во Гевгелија, денеска беше отворена изложба на најнови цртежи и скулптури од авторот Ранко Дакиќ, работени во десетгодишен период од 2005 до 2015 година.

Авторот на изложбата е роден во Скопје во 1958 година каде го оформил и своето образование во средното училиште за применети уметности и на Факултетот за ликовна уметност. Како самостоен уметник живее и работи во Берлин и Кавадарци, а член е на Асоцијацијата на професионални уметници на Берлин.

-Секое негово дело е крај на едни мечти и илузии, тегоби и стравови, надежи и очекувања, победи и порази, но и почеток на нови исти такви предизвици кои, барем до сега, Дакиќ успешно ги надминувал, рече за творештвото на авторот кураторот на изложбата, Златко Теодосиевски.

Настанот е подржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Во Велес отворена ликовната изложба „Метакосмија“ на Ангелина Спировска Муковска и Владо Муковски

Ана Ололовска

„Consutum“ – самостојна изложба на Ана Спасова

Ана Ололовска

Отворена изложбата 50 години ликовно творештво на Александар В. Настески – тетовци патуваа низ времето со полувековниот ликовен опус на авторот

Ана Ололовска

Изложба на академик Васко Ташковски во Даут-пашиниот амам

Ана Ололовска

Во Струмица изложба на отворено „Струмички бисери“

Ана Ололовска

Изложба „Двајца Привремени“ на Кованцалиев и Ѓоргиев

Ана Ололовска