Музички концерт за меѓународниот ден на Ромите

Музички концерт во рамки на проектот „Рома караван“ се одржа синоќа во Културно информативниот центар Скопје, во организација на здруженијата МИР, Скопје, и МАДАМ ФОРТУНА, Антервпен, Белгија.

На концертот 12 млади музичари Роми и Македонци, на необичен и креативен начин изведоа стари ромски песни обработени и аранжирани во етно џез и блус линија.

Концерот е во рамки на прославата на 8-ми Април, меѓународниот ден на Ромите и ден кој е посветен на историјата и културата на Ромите.

Овој концерт преставува само еден сегмент од проектот, кој има цел да ги престави значењето на културните вредности и специфики на ромската заедница и да се разменат културни вредности помеѓу Ромите и не-Ромите преку музиката. Преку музиката која е јазикот на проектот и универзалниот јазик кој сите го разбираат, кој ги поврзува различностите, од која било сфера на жиевеење, музичкиот бенд ја пренесе ромската култура и ги сруши бариерите кои постојат, велат организаторите на концертот.

– Музиката е таа што не поврзува сите и преку овој концерт сакавме уште повеќе да ја доближими ромската култура и музика до јавноста. Необичниот пристап и обработката на ромската музика во етно џез и блуз стил ќе допринесе јавноста уште повеќе да се заинтересира и осознае за ромската култура која е многу богата. Музиката е одличен начин да се срушат бариерите за Ромите, изјави Сехерсијан Саит – координатор на проектот Мадам Фортуна.

Музичкиот бенд својот репертоар ќе го претстави и на концерти во Белгија, Франција и Германија во текот на летните месеци.

Ромски Караван е интернационален проект кој истражува заедничка основа меѓу Ромите и не-Ромите, со специфични уметнички и општествени цели. Проектот се реализира веќе четири години од страна на Социо-Артистичката организација МАДАМ ФОРТУНА од Кралството Белгија.

Би можело да ве интересира

Ромите денеска го прославуваат Ѓурѓовден

Ана Ололовска

Партијата за демократски просперитет на Ромите го повика членството да гласа на претседателските избори

Ана Ололовска

Царовска: Обезбедуваме еднаков пристап на децата Роми во градинките

Ана Ололовска

Трибина за предизвиците и можностите за деца и млади Роми

Ана Ололовска

Промоција на иницијатива која обединува десет илјади Роми од 14 градови

Ана Ололовска

Заев доби признание за придонес за мир, благосостојба, развој и интеграција на Ромите

Ана Ололовска

Leave a Comment

two × 3 =