Изложба „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“

Со прикажување на филмот ПУЛА 56 во режија на Славко Јаневски, инсерти од југословеснката филмска продукција 45 – 81, како и говор на Данчо Чеврески за својот влог во jугословенската и македонската кинемтаографија денеска во Кинотеката на Република Северна Македонија ќе биде отворена изложбата на филмски плакати и рекламен филмски материјал, со наслов „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“, изработена од Историскиот архив на Пожаревац.

Изложбата се состои од 64 паноа, со димензии 70 см х 100 см, на кои се претставени 180 постери, односно рекламни филмски флаери и претставува своевиден омаж на историјата на југословенскиот филм. Таа го следи развојот на домашната кинематографија во тогашна ФНРЈ, односно СФР Југославија, во периодот меѓу 1947 и 1980 година.

Отворањето на изложбата „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“, која ќе биде збогатена со уште десет паноа за македонската кинематографија, подготвени од Државниот архив и Кинотеката. Изложбата ќе може да се посети до 17 јуни годинава.

Би можело да ве интересира

„Златна Арена“ за режија на Теона Стругар Митевска

Проекција на филмот „Лиза-лисицата самовила“

Ана Ололовска

Филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија” доби повеќе признанија, ќе биде прикажан на седум фестивали

Ана Ололовска

Eвропски филмови на „Кафе кино“ од 6 до 16 јули

Ана Ололовска

„Медена земја“ и „Петрунија“ во трка за наградата „Лукс“ во Карлови Вари

Ана Ололовска

Тинејџерска серија критикувана поради експлицитност

Ана Ололовска