Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија изработи 10 тактилни слики за лицата со попречености

Од:

Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија изработи 10 тактилни слики пропратени со опис на Брајово писмо, фотографија и текст за лицата со попречености

– Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија уште еднаш ја докажа својата филантропска мисија помагајќи им на лицата со попреченост. За секоја секција од поставката во Меморијалниот центар на холокаустот, за глувите и наглувите посетители, подготвени се видеа на знаковен јазик и аудио приказни со кои посетителите ќе слушнат и дознаат повеќе информации, без оглед на попреченоста. Секоја секција од поставката е претставена со текст на Брајово писмо. На тој начин посетата на Меморијалниот центар и восприемањето на приказната за постоењето, животот, холкаустот и повторното раѓање на Еврејската заедница на овие простори, е достапна и за овие категории посетители, информираат од Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија .

Од Фондот соопштуваат дека изложбата е насловена – „Еден час – 1 HOUR“, симболика која произлегува од потребата на лицата со попреченост да имаат час повеќе при посета на музеите. Истовремено англиското име на изложбата е акроним кој се поврзува со содржината на изложбата наменета за оваа категорија на посетители.

Посочуваат дека својата општествената одговорност, посветеност и придонес кон заедницата Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија ја докажува преку интеракцијата со лицата со попреченост. Нашата заложба претставува современ концепт за општестена одговорност и инклузија на културното наследство за сите.

Би можело да ве интересира

Еврејската заедница ќе го одбележи Јом Хашоа – Националниот комеморативен ден на Израел

Ана Ололовска

Десница: Длабока почит кон македонските Евреи

Ана Ололовска

Поворка на живите од Музејот на Град Скопје до Монопол-Империјал Тобако по повод 80-годишнината од Холокаустот на македонските Евреи

Ана Ололовска

Одбележување на 80 години од Холокаустот на македонските Евреи

Ана Ололовска

Осумдесет години од погромот и прогонот на битолските Евреи

Ана Ололовска

Почнува одбележувањето 80 години од депортацијата на македонските Евреи во логорот Треблинка