Филмот „Манаки – приказна во слики“ во кино „Одеон“ во Софија

Од:

Во кино „Одеон“ во Софија вечер од 18.30 часот ќе биде прикажан филмот „Манаки – приказна во слики“ во режија на Роберт Јанкулоски, кој ја прикажува фотографската работа на Јанаки и Милтон Манаки, првите сниматели на Балканот.

– По успешното претставување на Роберт Јанкулоски во Софија со своја фотографска изложба минатата година, како и поради интересот на публиката прикажувањето на филмот да се случи уште еднаш во Софија, авторот ќе пристигне за проекцијата на својот филм и пред гледачите во кино „Одеон“ ќе го претстави своето и делото на браќата Манаки, соопшти македонскиот Културно-информативен центар во Софија.

Приказната во филмот се раскажува преку оригинални документарни фотографии следејќи ја работата на Манаки од отворањето на првото професионално студио во 1898 година во Јанина и подоцна селењето во Битола.

Проекцијата се реализира во соработка со Бугарската национална филмотека и со помош на македонскиот КИЦ во Софија.

Би можело да ве интересира

„Златна рамка“ доделена за филмски автор, филмски актер и филмски работник

Драган Поповски

„Златна рамка“ за Игор Поповски, Ирена Јовчевска и Сара Климоска

Трибина „Жената во македонскиот филм“

Драган Поповски

Издаден прирачник за филмаџии во издание на ДФРМ

А1он

ДФРМ бара редефинирање на финансирањето на македонскиот филм

Ана Ололовска

Втора ревија на македонски филмови „Златна рамка“

Ана Ололовска