Да јадеме помалку месо за да се намали ризикот од нови пандемии, порачуваат експерти на ОН

Од:

Јадењето помалку месо не само што би ја заштитило животната средина, туку може и да помогне во намалување на ризикот од нови пандемии, соопшти Програмата за животна средина на Обединетите Нации, објавувајќи го новиот извештај на тинк-тенкот Чатам Хаус (Chatham House).

„Во време кога голем дел од светот продолжува да се бори против пандемијата на Ковид-19, никогаш не било поочигледно дека благосостојбата на луѓето и животните, диви и одгледувани, е испреплетена, рече Филип Лимбери од „Сочувство во светското земјоделство“, организација кое исто така го поддржува овој тинк-тенк.

Доколку екосистемите продолжат да се уништуваат, ќе биде загрозено снабдувањето со храна на голем дел од глобалното население, предупредуваат тие. Потребно е поголемо свртување кон храна од растително потекло за да не сe забрза загубата на биодиверзитетот, додаваат експертите.

Покрај тоа, треба да се заштити повеќе земјиште, а земјоделството треба да стане еколошко, велат тие. Природните екосистеми се повеќе се претвораат во обработливо земјиште и пасишта во последните децении, што доведува до губење на живеалиштата на животните.

– Интензивното одгледување милијарди животни на глобално ниво сериозно ја оштетува животната средина, предизвикува губење на биодиверзитетот и произведува големи емисии на гасови со ефект на стаклена градина што го забрзува глобалното затоплување, рече познатата приматолог Џејн Гудал во изјавата на УНЕП.

Би можело да ве интересира

АХВ донесе забрана за увоз и употреба на желудник од живина во производството на подготовки од месо

Горан Наумовски

Царинска управа: Спречен шверц на два тона месо штетно за здравјето на граѓаните

Македонија ќе поддржи резолуција за геноцид во Сребреница

A1on

Полјански: Труењето со осиромашен ураниум ќе прогонува 60 идни генерации на Балканот

Само Албанија е понесреќна земја од Македонија во регионот: ООН го објави извештајот за среќа

A1on

Спречен шверц на месо опасно за здравјето – Камион на грчка фирма носел четири тони месо од дивеч во Македонија