dik

ДИК ќе врши избор на членови на Изборната комисија на Скопје

ДИК ќе врши избор на членови на Изборната комисија на Скопје

Државната изборна комисија (ДИК) денеска ќе одржи седница на која на дневен ред се случаен избор на членови на изборната комисија на градот Скопје и разгледување на барања за неприфаќање извршување на должност членови на Општинска изборна комисија (ОИК). Комисијата треба да изврши случаен избор на претседател, заменик претседател, член и заменик – член на […]

НВО „Инклузива“: Пристапноста на гласачките места ќе може да се провери на веб-страната на ДИК

НВО „Инклузива“: Пристапноста на гласачките места ќе може да се провери на веб-страната на ДИК

Тимови на Државната изборна комисија (ДИК), Општинските изборни комисии, граѓански организации кои работат на остварување права на лица со попреченост и надлежни од Центрите за социјални работи, од 8 до 18 август, извршија увид и проценка за пристапност до гласачките места на лицата со попреченост на територијата на државата. Оваа активност се реализираше по препорака […]

Избирачкиот список за локалните избори од денеска на увид

Избирачкиот список за локалните избори од денеска на увид

Избирачкиот список за локалните избори кои треба да се одржат на 15 октомври годинава од денеска е на јавен увид. Во Избирачкиот список има 1.816.127 гласачи, а во него не се внесени и 11.346 граѓани. Најголемиот број од лицата кои не се внесени во списокот, 7.017 немаат живеалишта, дел се избришани од подрачните одделенија по […]

Седница на Државната изборна комисија

Седница на Државната изборна комисија

Државната изборна комисија (ДИК) вечерва одржува седница на која, меѓу останатото, треба да расправа за Предлог финансискиот план за распределба на средства за избори за членови на советите на општините и Советот на градот Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на градот Скопје на 15 октомври годинава, како и за Предлог – […]

ДИК од општините побара услови за изборните комисии, 14 септември краен рок за листи на кандидати

ДИК од општините побара услови за изборните комисии, 14 септември краен рок за листи на кандидати

Државната изборна комисија се обратила до сите општини да обезбедат соодветни просторни и технички услови за работа на општинските изборни комисии заради непречено организирање и спроведување на Локалните избори на 15 октомври 2017 година. ДИК ги известила сите општини и градот Скопје дека се должни најдоцна до 11 август 2017 година јавно да ги објават […]

ДИК: Радиодифузерите до 11 август да ги утврдат ценовниците за политичко рекламирање

ДИК: Радиодифузерите до 11 август да ги утврдат ценовниците за политичко рекламирање

Државната изборна комисија (ДИК) соопшти дека најдоцна до 11 август 2017 година сите радиодифузери, печатени медиуми и електронски медиуми (интернет портали) се должни да ги утврдат ценовниците за платено политичко рекламирање на учесниците во изборниот процес, согласно со Изборниот законик кој за тоа има одредено рок од пет дена од денот на распишување на изборите. […]

ДИК ќе расправа за роковникот за Локалните избори 2017

ДИК ќе расправа за роковникот за Локалните избори 2017

Државната изборна комисија (ДИК) денеска ќе одржи седница на која треба да го разгледа и усвои Предлог – роковникот за извршување на изборните дејствија за спроведување на Локалните избори 2017 година за членови на советите на општините и советот на градот Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на градот Скопје (6 август […]

ДИК се подготвува за локалните избори во окотмври

ДИК се подготвува за локалните избори во окотмври

Државната изборна комисија (ДИК) денеска одржа седница во функција на подготовка на локалните избори што, како што е најавено, ќе бидат распишани најверојатно на 6 август, а треба да се одржат на 15 октомври. На седницата беа усвоени упатствата за начинот и постапката за поднесување, прием и потврдување на кандидатските листи за локални избори, за […]

Седница на ДИК за кандидатските листи за локални избори

Седница на ДИК за кандидатските листи за локални избори

Државната изборна комисија денеска ќе ја одржи 123 седница на која, како што е најавено, треба да биде разгледано и усвоено упатсвото за начинот и постапката за поднесување, прием и потврдување на кандидатските листи за локални избори. Членовите на ДИК ќе разговараат и за упатството за важечки и неважечки гласачки ливчиња, како и за утврдување […]

ВИДЕО: БЕСА бара член во ДИК

ВИДЕО: БЕСА бара член во ДИК

Движењето БЕСА од претседателот на Собранието, Талат Џафери, побарале да имаат член во ДИК. Ова барање го доставиле на 3 јули, а Џафери се прогласил за ненадлежен. – Како второрангирана опозициска партија, бараме да имаме еден член во ДИК. Првата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ веќе има член, а треба да имаме и ние, рече Фадил Зендели, […]

ДИК усвои Деловник за работата и Правилник за начинот на решавање по приговори

ДИК усвои Деловник за работата и Правилник за начинот на решавање по приговори

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница едногласно ги усвои Деловникот на Комисијата и Правилникот за начинот и постапката за решавање по приговори. Од ДИК информираа дека двата документа кои регулираат важни и комплексни аспекти од работењето на ДИК се усвоени по неколкумесечен процес којшто отпочнал веднаш по завршување на предвремерните парламентарни избори во 2016 […]