Рекорден број Французи дале отказ од работа во потрага по постојана работа

Од:

Работници во Франција ги напуштија своите работни места во рекорден број на крајот на 2021 година и на почетокот на 2021 година, главно во потрага по постојана работа, покажа извештајот на Министерството за труд.

Повеќе од милион Французи ги напуштиле своите работни места во периодот од октомври минатата година до март оваа година, според студијата на истражувачкото тело на министерството Дарес, а 90 отсто од нив сакале договори за трајно вработување кои нудат ниво на заштита меѓу најдобрите во светот.

Бројката е рекордно висока, забележува Дарес.

Француските податоци не укажуваат на огромно намалување на работната сила, тврди Дарес.

Според нивното истражување, стапката на оставки во Франција во првиот квартал изнесувала 2,7 отсто и била највисока во периодот по финансиската криза 2008/2009 година.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

А1он

Евростат: Стапката на невработеност во ЕУ е шест проценти

Намалена невработеноста во Грција

А1он

Невработеноста во САД повторно на најниско ниво во последните 50 години

Хаѕидакис: Невработеноста во Грција падна на 11,9 отсто во февруари и не е прво априлска шега

А1он

Рекордно ниско ниво на Американци кои добиваат помош за невработеност

А1он