Орбан: Закован е уште еден клинец во ковчегот на Европската унија

Од:

Унгарскиот премиер Виктор Орбан се огласи на социјалната платформа Х откако пратениците во Европскиот парламент на вчерашната пленарна седница во Брисел гласаа за нов пакт за миграција и азил.

„Пактот за миграција е уште еден клинец во ковчегот на Европската унија. Единството е мртво, веќе нема безбедни граници. Унгарија никогаш нема да попушти пред масовното миграциско лудило! Ни требаат промени во Брисел за да ја запреме миграцијата“, рече Орбан.

Пактот за миграција е пакет регулативи кој се состои од вкупно десет законски акти. За екстремната десница тој не е доволно рестриктивен, а за мнозинството претставници на Зелените и на екстремната левица пакетот е престрог и сметаат дека ги крши правата на мигрантите.

Договорот предвидува земјите на првиот влез на мигрантите на територијата на ЕУ да спроведат построга процедура за азил на надворешните граници на Унијата и да имаат повеќе овластувања да ги враќаат барателите на азил кои имаат мали шанси да добијат меѓународна заштита.

Пакетот вклучува и пет прописи за кои беше постигнат договор меѓу Советот и Собранието на 20 декември минатата година. Првата од петте регулативи се однесува на длабинските гранични проверки, што значи дека се воведуваат единствени правила за идентификација на државјани на трети земји по нивното пристигнување, што треба да придонесе за безбедноста во Шенген зоната.

Втората е регулативата за Eurodac, заедничка база на податоци во која се собираат попрецизни и поцелосни податоци за откривање на нелегални движења. Потоа, регулативата за процедурите за азил, која предвидува побрза и поефикасна постапка за азил и враќање.

Регулативата предвидува процедура на граница за оние кои статистички имаат мали шанси да добијат азил, овие мигранти ќе бидат задржани во прифатните центри на границите додека нивното барање се разгледува по забрзана постапка со цел да се вратат што побрзо можно.

Четвртата е Регулативата за управување со азил и миграција, која воспоставува нов механизам за солидарност меѓу земјите-членки за балансирање на сегашниот систем каде што неколку земји се одговорни за огромното мнозинство на барања за азил, како и јасни правила за одговорност за обработка на барањата за азил. .

Петтата е регулативата за кризни состојби и ситуации на виша сила. Тоа треба да обезбеди дека ЕУ во иднина е подготвена да се справи со кризни ситуации, вклучително и инструментализација на мигрантите, како што е она што го прават Русија или Белорусија кога испраќаат голем број луѓе од трети земји на територијата на ЕУ.

Би можело да ве интересира

ЕУ: Русија да ги заборави замрзнатите средства и по укинувањето на санкциите

Пронајдени тела на четворица мигранти, спасени 52 лица во близина на брегот на Тунис

Орбан: Фицо е меѓу животот и смртта

30.000 деца-мигранти годинава се обиделе да го преминат смртоносниот Панамски теснец

11 лица од Непал сакале илегално да влезат од Македонија во Грција – депортирани се

Петмина Кинези протерани од Македонија – илегално влегле во земјава со намера да одат во Грција