Нова студија го поврзува аутизмот кај децата со загадувањето на воздухот

Од:

Неодамнешна студија откри нови докази кои ја поврзуваат изложеноста на загаден воздух со зголемен ризик од развој на аутизам кај децата, објави интернет-страницата на Светскиот економски форум.

Истражувањето спроведено кај деца во Шангај покажало дека изложеноста на ситни честички од загадување, познати како ПМ 2,5, е во корелација со 78 % зголемување на дијагнозата на нарушувања од спектарот на аутизам (НСА).

Доказите од новата студија, која ги следела децата во период од девет години, ги поткрепуваат наодите од претходно истражување.

Имено, една студија од 2014 година спроведена кај 116.430 бремени жени во САД покажала дека зголемената изложеност на ПМ 2,5-честички во текот на последните три месеци од бременоста двојно го зголемува ризикот децата да развијат НСА.

Двете студии нудат дополнитлни докази кои го поврзуваат вдишувањето на ситни честички од загадувањето со широк спектар на здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, мозочен удар, рак на белите дробови и акутни респираторни инфекции.

Светската здравствена организација проценува дека 7 милиони смртни случи на годишно ниво се поврзани со загадувањето на воздухот.

Честичките ПМ 2,5 имаат дијаметар од помалку од 2,5 микрометри и најчесто се наоѓаат во индустриските гасови и издувните гасови од возилата, а се присутни во многу загадени градови ширум светот.

Иако причините за појава на аутизам сè уште не се целосно разоткриени и натаму се предмет на истражување, одамна е препознаена улогата на генетиката во развојот на ваквите нарушувања.

Истражувањата за честичките во воздухот како фактор на ризик од аутизам продолжуваат да замаат замав, благодарение на наодите од Шангај и други студии.

Би можело да ве интересира

Скопје меѓу првите десет најзагадени градови во светот

Катерина Ѓуровски

Скопје со најотровен воздух во Европа, десетти најзагаден град во светот

Катерина Ѓуровски

Во Кичево и Струмица надминат прагот на аерозагадување

Катерина Ѓуровски

Мехмедовиќ: Не постои релевантен доказ дека вакцини предизвикуваат аутизам

Мајката на аутистичното момче за „А1он“: „Едвај стои на нозе, предозиран е од лекови“

Орце Костов

Зоран Мијалков поднесе пријава за расистички и ксенофобични пораки за децата со аутизам против вевчанецот Србаковски