Либанските штедачи насила си ги земаат заробените пари од банките

Од:

Либанските штедачи денеска упаднаа во најмалку четири банки поради тоа што во земјата има недостиг од готовина.

Банките, по седумдневното затворање, сега се делумно повторно отворени.

Дел од светските медиуми пишуваат дека економската криза во земјата се влошува, па сè поголем број либански штедачи одлучуваат да влезат во банките и насила да си ги земат заробените пари.

Како што се наведува, либанските банки поради недостиг од готовина, наметнале неформални ограничувања за покревање пари.

Упадите најверојатно го одразуваат растечкиот гнев на јавноста кон банките и властите што се борат да ја реформираат корумпираната и оштетена либанска економија.

Поради економската криза три четвртини од населението западнало во сиромаштија, што Светската банка ја опишува како една од најлошите за повеќе од еден век. Во меѓувреме, либанската фунта изгуби 90 отсто од својата вредност во однос на доларот, што им отежнува на милиони лица низ земјата да се справат со нагло растечките цени.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Драматичнa ситуација во Дерна: Илјадници трупови се распаѓаат под урнатините

На плажа во либискиот град Дерна пронајдени се 400 тела

(ВИДЕО) Морето исфрла тела на жртви од Дерна стотици километри подалеку

Катерина Ѓуровски

ВИДЕО: Се стравува дека во Либија загинале 20.000 луѓе: „Бранот од седум метри урна згради во морето“

Уништените брани кои ја предизвикаа катастрофата во Либија ги изградија југословенски компании

(ВИДЕО) Либија: Морето постојано исфрла десетици тела

Горан Наумовски