„Ексон“ ја криел вистината од јавноста цели 50 години

Од:

Нафтениот гигант Ексон „точно и вешто го предвиде глобалното затоплување“, а потоа ги омаловажуваше таквите научни наоди со децении за да го заштити својот бизнис. Многу внатрешни документи и научни трудови веќе покажаа дека „Ексон“ знаел за опасностите од глобалното затоплување уште во раните 1970-ти, а нафтените индустрии знаеле за ризикот уште порано – од 1950-тите години на минатиот век.

После тоа, тие силно и многу успешно ги мобилизираа антинаучните сили за да спречат секој обид за намалување на употребата на фосилни горива.

Сепак, новата студија јасно покажува дека научниците од Ексон биле многу точни и прецизни во нивните проекции од 1970-тите наваму, предвидувајќи нагорна крива на глобалните температурни зголемувања и емисиите на јаглерод диоксид што е блиску до она што всушност се случило кога светот почнал да се загрева на неверојатна брзина.

Научниците на „Ексон“ предвидоа дека глобалниот пораст на температурата ќе биде околу 0,2 Целзиусови степени поради емисијата на стакленички гасови од согорувањето на нафтата, јагленот и другите фосилни горива. Новата анализа, објавена во списанието Science, покажа дека научниците на Ексон се високо квалификувани и дека нивните проценки се „конзистентни и целосно конзистентни со независните академски и владини модели“.

Џефри Супран, чие претходно истражување на документите од историската индустрија помогна да се расветли токму она што го знаеле Ексон и другите нафтени компании, вели дека е неверојатно да се види како проекциите на Ексон се усогласиле толку блиску со она што всушност се случило подоцна.

„Ова навистина го сумира она што Ексон го знаеше, години пред да се родат многумина од нас“, рече Супран, раководител на анализата на истражувачите од Универзитетот Харвард и Институтот за истражување на климатските промени во Потсдам.

„Сега имаме докази дека тие точно го предвиделе затоплувањето години пред да почнат да ја напаѓаат науката. Овие графикони докажуваат дека Ексон знаел и намерно довел во заблуда“ вели Супран.

Истражувањето анализираше повеќе од 100 внатрешни документи и рецензирани научни трудови, кои беа создадени некаде помеѓу 1977 и 2014 година или од научници и менаџери на Ексон или споделено авторство со независни научни организации.

Анализата покажа дека Exxon сосема коректно ја отфрли идејата дека светот се движи кон неизбежно ледено доба, за што се дискутираше во 1970-тите, и наместо тоа предвиде дека на планетата и се заканува „супер-меѓуглацијално“ (период помеѓу две ледени доба ) предизвикани од зголемување на нивото на јаглерод диоксид. Научниците од Ексон, исто така, утврдија дека глобалното затоплување предизвикано од човекот ќе биде откриено некаде околу 2000 година и предвидоа „јаглероден буџет“ за да се задржи загревањето на 2 степени Целзиусови во споредба со прединдустриската ера.

Вооружен со ова знаење, Ексон започна долготрајна кампања за да го минимизира или дискредитира она што го потврдија научниците. Уште во 2013 година, Рекс Тилерсон, тогашниот извршен директор на компанијата, рече дека климатските модели не се „компетентни“ и дека има „неизвесности“ за влијанието на согорувањето на фосилните горива врз климата.

„Тие молчеа додека го правеа ова истражување и само кога од стратешки причини стана неопходно да се справат со егзистенцијална закана за нивниот бизнис, тие застанаа и се побунија против науката“, рече Супран.

Климатските научници велат дека новата студија нагласува важно поглавје во напорите за справување со климатската криза.

„Многу несреќна околност е што компанијата не само што не обрна внимание на инхерентните ризици на овие податоци, туку одлучи да ги поддржи ненаучните идеи наместо само да одложува акција – веројатно во обид да заработи уште повеќе пари“, вели Натали Маховалд, експерт за клима од Универзитетот Корнел.

Маховалд вели дека одложувањата во започнувањето акции, поддржани од „Ексон“, имале „силни импликации“ бидејќи претходните инвестиции во сончевата и ветерната енергија можеле да спречат сегашни и некои идни климатски катастрофи.

„Ако го вклучиме влијанието на загадувањето на воздухот и климатските промени, нивните постапки веројатно негативно влијаеле на илјадници, ако не и на милиони луѓе“, додаде таа.

Дру Шиндел, климатски научник од Универзитетот Дјук, ја нарече новата студија „детална и моќна анализа“ и рече дека неточните јавни коментари на Ексон за климатската криза се „особено дрски“ со оглед на тоа што неговите научници работеле заедно со независни истражувачи за да го проценат глобалното затоплување. Но, Шиндел, исто така, рече дека е тешко да се заклучи дека научниците на Ексон се подобри од надворешните научници.

Новиот труд фрла светлина врз дезинформациите на Ексон, рече Роберт Бруле, експерт за еколошка политика од Универзитетот Браун, кој ги истражуваше дезинформациите за климата што ги шири индустријата за фосилни горива.

„Сигурен сум дека сегашните напори да се бара одговорност од Ексон ќе ја земе предвид оваа студија“, рече Бруле, мислејќи на различните тужби со цел да се принуди нафтената компанија.

Би можело да ве интересира

Доларот зајакна, паднаа цените на нафтата

САД: Ограничувањето на цената на руската нафта ја ограничи заработката на Русија

Кинезите први се договорија со талибанците за нафтата

Парламентот на Бугарија изгласа да не се извезува руска нафта надвор од границите

ЕУ формално ја потврди одлуката за ограничување на цената на руската нафта

Кирби: Белата куќа ја поздрави одлуката на ЕУ за ограничување на цената на руската нафта на 60 долари за барел