Јадењето помалку месо не само што би ја заштитило животната средина, туку може и да помогне во намалување на ризикот од нови пандемии, соопшти Програмата за животна средина на Обединетите Нации, објавувајќи го новиот извештај на тинк-тенкот Чатам Хаус (Chatham House).
„Во време кога голем дел од светот продолжува да се бори против пандемијата на Ковид-19, никогаш не било поочигледно дека благосостојбата на луѓето и животните, диви и одгледувани, е испреплетена, рече Филип Лимбери од „Сочувство во светското земјоделство“, организација кое исто така го поддржува овој тинк-тенк.
Доколку екосистемите продолжат да се уништуваат, ќе биде загрозено снабдувањето со храна на голем дел од глобалното население, предупредуваат тие. Потребно е поголемо свртување кон храна од растително потекло за да не сe забрза загубата на биодиверзитетот, додаваат експертите.
Покрај тоа, треба да се заштити повеќе земјиште, а земјоделството треба да стане еколошко, велат тие. Природните екосистеми се повеќе се претвораат во обработливо земјиште и пасишта во последните децении, што доведува до губење на живеалиштата на животните.
– Интензивното одгледување милијарди животни на глобално ниво сериозно ја оштетува животната средина, предизвикува губење на биодиверзитетот и произведува големи емисии на гасови со ефект на стаклена градина што го забрзува глобалното затоплување, рече познатата приматолог Џејн Гудал во изјавата на УНЕП.