232 новинари во 2012-та биле во затвори по светот

Од:

Организација за заштита на слободата на медиумите со седиште во Њујорк, соопштува дека рекорден број новинари – 232 во 2012 година биле во затвори во целиот свет, што е зголемување за 53 во споредба со претходната година.

Комитетот за заштита на новинари истакнува во извештај дека тоа е најголемиот констатиран број на новинари зад решетки, откако се води статистика во 1990 година.

Турција е на чело на списокот земји, во чии затвори има најмногу новинари – 49, по која следуваат Иран со 45 новинари зад решетки.

Во извештајот е посочено дека најчестите обвиненија против новинарите во 2012 година се поради противдржавна дејност, вклучувајќи тероризам и поткопувачка дејност.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Им се извинувам на медиумите, не сакам да се им се случи она што се случуваше до 2016

Орце Костов

Истражување: Над половина медиумски работници имаат потпросечни плати, во онлајн-медиумите секој трет е пријавен со полно работно време

ВМРО ДПМНЕ ќе предложи амандман за ослободување од социјално и здравствено осигурување на медиумските работници

Катерина Ѓуровски

Повеќе новинари беа убиени во 10 недели војна во Газа отколку за една година во сите други земји

Промовиран Водич за интегритет на медиумите: Испреплетеноста на медиумската сопственост со уредништвото предизвикува сериозна загриженост околу новинарската независност

Убиството на Вања има карактер на колективна траума, медиумите внимателно да известуваат