Скен: Договореното со Бугарија е историски неточно, извртено и неодржливо – ако политиката капитулираше, научната мисла е жива

Од:

Сè што историската комисија договорила со Бугарија е неточно и намерно извртено со формулации кои ѝ одат во прилог само на бугарската страна, сметаат историчарите со кои разговараше „Скен“.

Кирил и Методиј, св. Климент Охридски – овие просветители работеле и твореле во име на христијанството години и години пред Бугарија воопшто да го прифати христијанството.

Членовите на комисијата наместо да се држат до науката потпаднале под политичката игра за толкување на историјата, а политиката со овие договори капитулираше.

Ставовите на овие неколкумина членови на комисијата не ја отсликуваат и не говорат во име на научната мисла во Македонија, реагираат од Здружението на историчари, кое од септември ќе организира и јавни трибини од кои гласно ќе се чујат ставовите на историчарите.

Би можело да ве интересира

Бугарија да ги гарантира правата на македонската етничка заедница: Извештај на Комитетот за елиминација на расна дискриминација при ОН

Истрага за возачот кој го однесе Палевски во Турција: Обвинителството бара да му се продолжи притворот

Спасовски: Уапсен е извршителот на убиствата, сторивме се за фаќање на овој монструм

Александар Тодески

Палевски бегал во Турција истиот ден кога МВР ги приведе петмината осомничени за грабнување на Вања

Александар Тодески

Бугарското МВР нема податоци дека Палевски е кај нив: За него нема ниту меѓународна потерница

Габриел: Нема билатерален проблем меѓу Софија и Скопје