rudarstvo

Економија

Рудникот „Саса“ доби А интегрирана еколошка дозвола

А1он
Рудникот за олово и цинк „Саса“ од Македонска Каменица денеска доби А интегрирана еколошпка дозвола. Дозволата ја врачи министерот за животна средина и просторно планирање
Економија

Сарачини: Реформите во рударството, носат нови инвестиции

А1он
Министерството за економија првпат преку електронско наддавање додели 26 локации за детални геолошки истражувања  и за експлоатација на минерални суровини. Вкупниот приход, што инвеститорите треба
Економија

МАР бара да се одложи примената на новиот тарифник за концесии

А1он
Македонската асоцијација за рударство – МАР бара Владата и Министерството за економија да ја одложат примената на новиот тарифник за концесии со кој се предвидува зголемување
Економија

Министерот Сарачини на седница на Асоцијацијата за рударство

А1он
Македонската асоцијација за рударството – МАР при Стопанската комора на Македонија денеска ќе одржи седница на која ќе присуствува и министерот за економија Ваљон Сарачини.
Економија

Македонија домаќин на Балканскиот конгрес за рударство

А1он
Охрид од утре до 21. септември ќе биде домаќин на петиот Балкански стручно-научен конгрес од областа на рударството „Балканмине  2013“. Над 300 учесници, експерти од
Економија

Со нов закон ќе се поттикнат инвестициите во рударството

А1он
Нов закон за рударство договорија министерот за економија Ваљон Сарачини и претставници на деловни субјекти од рударскиот сектори. Целта на законот е да се поттикнат