psse

Регион

Бејер апелира на политичка одговорност и владеењето на правото во Косово

А1он
Поддршката од Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ) за демократијата, човековите права и владеење на правото во Косово останува силна во овие тешки времиња,
Свет

ПССЕ: Пандемијата не треба да биде изговор за зауздување на медиумите

А1он
Генералниот известувач на Парламентарното Собрание на Советот на Европа за слободата на медиумите и заштитата на новинарите, социјалистот од Австрија, Стефан Шенах, изрази загриженост за
Свет

ПССЕ: Во соочувањето со пандемијата треба да се почитуваат економските и социјални права

А1он
„Европските граѓани секоја вечер се наоѓаат на балконите и прозорците за да им оддадат почит на здравствените работници, но Европа не смее да биде задоволна
Свет

Претседателот на ПССЕ ги повика европските земји да ја почитуваат конвенцијата за човекови права во борбата против Ковид-19

А1он
Рик Даемс, претседател на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), ги повика денес европските влади строго да ја почитуваат Европската конвенција за човекови права
Свет

Дуња Мијатовиќ: Децата на осомничените борци на ИД треба да бидат вратени во нивните земји

А1он
Говорејќи за време на итната расправа за репатријација на децата од конфликтните зони, пред Парламентарното собрание на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, комесар за човекови
Македонија

ПССЕ: Северна Македонија постигна напредок во медиумските слободи, со внимание ќе се следи изборниот процес

А1он
Зимската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) беше интензивна, посебно за македонската собраниска делегација во состав Бетиан Китев (претседател на делегацијата), Шпреса
Свет

СЕ сака да ја зајакне постапката во случај на кршењето на обврските од земјите членки

А1он
Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) го поздрави засилувањето на дијалогот и контактите со Комитетот на министри со цел на воспоставување на заедничка комплементарна
Свет

Парламентарците од 47-те земји членки на СЕ бараат да се гарантира недискриминација на работното место врз основа на религијата

А1он
Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) на зимската пленарна сесија ја потврди обврската на земјите-членки „да гарантираат недискриминација на работното место, заснована врз религијата
Македонија

Ратификувани акредитивите на македонската собраниска делегација во ПССЕ

А1он
Откако беа оспорени овластувањата на македонската собраниска делегација во Стразбур на почетокот на зимската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), Комисијата за
Свет

ПССЕ ги повика земјите членки на Советот на Европа да реагираат брзо и ефикасно на секоја закана за слободата на медиумите

А1он
Заканите за слободата на медиумите и безбедноста на новинарите станаа толку бројни, повторливи и сериозни, што го загрозуваат не само правото на граѓаните да бидат