pcelarstvo

Економија

Пчелите и медот да бидат заштитени со закон, граѓаните да научат како се препознава вистински мед

А1он
Медот во земјава повеќе се консумира како лек, а не како храна. Трошиме помалку од еден килограм по глава на жител, за разлика од Словенија
Економија

Пчелните семејства даваат двојно помалку мед поради климатските промени

А1он
Климатските промени и другите проблеми се причина двојно да бидат намалени приносите на мед од едно пчелно семејство, велат производителите, учесници на натпреварот за квалитет
Економија

Втор меѓународен натпревар за квалитет на мед „Tetovo honey awards 2020“

А1он
Здруженијата „Градот на пчелите“ и „Полошки мед“, во соработка со Факултетот за прехранбена технологија и исхрана пти Универзитетот во Тетово, го организираат Вториот меѓународен натпревар
Економија

Медот и пчелите да се заштитат со закон, бара здружението „Матица“

А1он
Медот денес се повеќе се користи како лек, отколку како храна. Трошиме само 700 грама годишно по глава на жител, за разлика од Германија која
Македонија

И Атиџе на фестивалот „Денови на македонскиот мед 2020“

А1он
Атиџе Муратовска, главната протагонистка на македонскиот докумантарен филм „Медена земја“ што беше номиниран за два оскара, го привлече вниманието на оние што денеска дојдоа да
Економија

Почнуваат „Деновите на македонскиот мед 2020“

А1он
На улица „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде организрано свечено отворање на манифестацијата „Денови на македонскиот мед 2020“. Овие 16-ти по ред „Денови на македонскиот
Економија

Ќе се разгледа барањето на пчеларите, засега и за нив останува забраната за движење

А1он
Министертсвото за земјоделство ќе го разгледа барањето на пчеларите – и тие да бидат изземени од одлуката за ограничено движење на лица постари од 67
Економија

Тркалезна маса: Пестицидите ги трујат пчелите, да се донесе закон за нештетни средства за заштита на растенијата

А1он
Закон кој не соодветствува на состојбите во секторот, употреба на пестициди кои не се дозволени, недоволно знаење, фалсификуван мед на пазарот, непознавање на процедурите и
Економија

Пчеларски симпозиум во Скопје – најава за нов проект во македонското пчеларство

А1он
Пчеларската федерација на Македонија (ПФМ), Здружението за социјално претприемништво и одржлив развој АПИСЕЕД – Скопје и Здружението за одржлив социо-економски развој „Изгрејсонце“ денеска организираат Пчеларски