lekovi

Магазин

Наредба за повлекување на „Фервекс“ од пазарот

А1он
Производителот на популарниот антивирусен лек „Фервекс“, „Бристол-Маерс Сквиб“ издаде наредба за повлекување на производот од пазарот. Наредбата уследи откако беше откриено дека лекот „Фервекс“ со
Свет

Трговијата со лажни лекови во Европа достигнува 10,5 милијарди евра

А1он
Продажбата на фалсификувани лекови на глобално ниво во 2011 година изнесува 60 милијарди евра, а само во Европа трговијата со лажни лекови достигнува 10,5 милијарди евра. На
Македонија

По Нова година лимитирање на издадените рецепти за седативи и антибиотици

А1он
Матичните лекари по Нова година ќе го ограничат бројот на издадени рецепти за седативи и антибиотици. Според претседателот на Здружението на приватни лекари-Штип Златко Стојменов,
Македонија

„Perjeta“ лекот на Рош за лекување на рак на дојка доби препорака за одобрување во ЕУ

А1он
Комитетот за медицински производи за хумана употреба при Европската унија даде позитивно мислење за употребата на Perjeta (pertuzumab) во комбинација со Herseptin (trastuzumab) и Docetaxel