gradeznistvo

Економија

Градежниците не ги сопира пандемијата – 208 одобренија за градба издадени во ноември

А1он
Во ноември лани се издадени 208 одобренија за градење, што е за 14,4 проценти помалку во однос на ноември претходната година, објави денеска Државниот завод
Економија

Догодина социјални станови за 16 семејства во Демир Капија, вкупно се градат 579

А1он
До крајот на наредната година треба да заврши изградбата на социјалната зграда во Демир Капија со која ќе се реши станбеното прашање на 16 семејства
Економија

Градбите ќе се категоризираат според комплексноста, почна дебатата за нов закон за градење

А1он
Со нов закон за градење ќе се уредува категоризацијата на градбите и таа треба да биде според нивната комплексност и ќе се подобрат условите за
Економија

Повеќе трансакции на пазарот на недвижности во третиот квартал, продадени 688 новоизградени станови

А1он
Во третиот квартал годинава на пазарот на ндевижности се регистрирани 5.985 трансакции, за 1912 повеќе во однос на вториот квартал, што укажува на раст на
Економија

Од идната година олеснети услови за македонските работници во Хрватска

А1он
На хрвaтскиот пазар на труд од следната година би требало да има две значајни промени: намалување на стапката на данок на доход и либерализација на
Економија

Усвоени еврокодови за поголема конкурентност на македонското градежништво на европските пазари

А1он
По 13 години активности на повеќе научни и стручни институции и асоцијации усвоени се 10 комплети еврокодови за градежништвото составени од 59 европски стандарди и
Економија

Серафимовски: Градежниот сектор работи со намален капацитет, да продолжат досегашните и да се донесат нови мерки

А1он
Подготвени сме да го полниме Буџетот доколку ни биде дозволено, како и да ја поддигнеме економијата во услови на криза, но за тоа ни треба
Економија

Во август годинава 184 одобренија за градење, за 12,4 проценти помалку од август лани

А1он
Во август годинава се издадени 184 одобренија за градење, што е за 12.4 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година, објави денеска