folklor

Култура

Во Битола се одржа научен собир „Академски такт за фолклорот и етнологијата“

А1он
Националната установа Центар за култура и Македонско научно друштво-Битола одржаа стручно-научен собир со наслов „Академски такт за фолклорот и етнологијата“ и промовираа зборник на трудови
Култура

Прво онлајн издание на фестивалот „Илинденски денови“ во Битола

А1он
Со инструментална изведба на орото „Комитско“ и со целовечерен концерт на Ансамбл „Македонија“-Скопје, синоќа во Битола почнаа вечерите на традиционална музика и песна, на Републичкиот
Култура

Во Битола отворена изложба „Традиционални носии од Балканот“

А1он
Ансамбл „Македонија“-Скопје во битолскиот Музеј презентира изложба со наслов „Традиционални носии од Балканот“, културен настан кој е во рамки на јубилејното издание на Фестивалот „Илинденски
Култура

Изложба на традиционални балкански носии во Гевгелија

А1он
Гевгелискиот Дом на културата и ансамблот „Македонија“ од Скопје на балконот на Народниот театар во Гевгелија ја отворија онлајн изложбата на фотографии со традиционални носии
Култура

Староградските песни се вратија во Македонска Каменица

А1он
Во организација Културно-информативниот центар „Романса” вечерва во Македонска Каменица се одржа најавениот концерт на староградска музика насловен „Вино и Љубов“. На концертот учество зедоа квартетот
Култура

Завршен концерт на културно-уметничкото друштво „Кирил Пејчиновиќ“ од Теарце

А1он
Културно-уметничкото друштво „Кирил Пејчиновиќ“ од тетовско Теарце го одржа традиционалниот новогодишен концерт како завршен настан за претставување на членовите во повеќето секции. Пред публиката во