dik

Македонија

ДИК одби два приговори за предвремено почната изборна кампања

А1он
Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) едногласно го усвоија Предлог-правилник за критериумите за определување надомест на членовите на изборните органи и изборната администрација за спроведување
Македонија

На локалните избори ќе може да гласаат 1 824 864 граѓани, ДИК вечерва го заклучи Избирачкиот список

А1он
Вкупниот број гласачи што ќе имаат право да гласаат на Локалните избори на 17 октомври 2021 година е 1 824 864. Членовите на Државната изборна
Македонија

ДИК го усвои Предлог-упатството за начинот на утврдување на идентитетот на гласачот

А1он
Државната изборна комисија денеска ја одржа 26. седница на која едногласно беше усвоено Предлог-упатството за начинот на утврдување на идентитетот на гласачот, кое произлегло од
Македонија

ДИК го утврди редоследот на кандидати на гласачкото ливче на локалните избори 2021

А1он
Државната изборна комисија денеска на седница со жрепка го утврди распоредот на кандидатите на гласачкото ливче за избори за градоначалници и членови на советите на
Македонија

Отфрлени две листи за градоначалници и шест за советници

А1он
Потврдени се 303 листи за градоначалници и 567 за советници, информираат од Државната изборна комисија (ДИК). Има отфрлени две листи за градоначалници, односно во Охрид
Македонија

ДИК: На полноќ истекува рокот за регистрирање и поднесување коригирани ценовници од медиумите

А1он
Вечерва во 24:00 часот истекува рокот до кога радиодифузерите кои се претходно регистрирани во Државната изборна комисија (ДИК) се должни да достават нови (коригирани) ценовници
Македонија

ДИК до утре треба да ги добие потврдените листи на кандидати за градоначалници и советници

А1он
Утре истекува рокот во кој Општинските изборни комисии (ОИК) треба да ги достават до Државната изборна комисија (ДИК) потврдените листи на кандидати за градоначалници и
Македонија

ДИК го усвои ревидираниот роковник за изборите согласно измените на Изборниот законик

А1он
Државната изборна комисија денеска на 23-та седница го усвои ревидираниот роковник за претстојните локални избори, усогласен со измените и дополнувањата на Изборниот законик, донесени вчера
Македонија

ДИК: Изборните органи да ги почитуваат одредбите од Законот за заштита на лични податоци

А1он
Деновиве во општинските изборни комисии (ОИК) согласно Изборниот законик веќе се поднесуваат листи за кандидати за советници во советите на општините и за градоначалници. Сите