danoci

Економија

Со плаќање даноци од каде било и во кое било време Фондот за иновации ќе се бори против корупција во пет општини

Маја Илиевска-Пачемска
До крајот на годинава на жителите на Куманово, Прилеп, Боговиње, Центар Жупа и Свети Николе ќе им биде овозможено давачките кон општината да ги плаќаат
Македонија

Правните лица кои ќе донираат преку Solidarnost.gov.mk ослободени од данок и со олеснета постапка

А1он
Сите правни лица кои ќе донираат преку платформата Solidarnost.gov.mk  ќе можат да остварат даночно олеснување преку Управата за јавни приходи (УЈП) и ќе имаат олеснета постапка за
Економија

Ангеловска: Остварувањето на буџетските приходи е 12,7 милијарди денари, а на даночните 6,5 милијарди

А1он
Даночните приходи во мај бележат помал пад од проектираниот што покажува дека го имаме одбрано најсоодветното портфолио согласно анализите и проценките на ситуацијата со ковид-кризата
Економија

Граѓаните уште денеска имаат рок да ги потврдат или коригираат даночните пријави

А1он
Граѓаните уште денеска ќе можат да ги потврдат или да ги коригираат годишните даночни пријави. Ако тоа не го сторат, од 1 јуни Управата за
Економија

Влада: Нема да има присилна наплата за даночни долгови доспеани во мај и јуни

А1он
Владата ја дополни Уредбата со законска сила за примена на Законот за даночна постапка со која се пропишува даночниот орган да не издава решенија за
Економија

ВИДЕО: Владата донесе одлука за ослободување од плаќање аконтации за данок на личен доход и данок на добивка за три месеци

Кристијан Ландов
Ослободување од плаќање на аконтации на данок за личен доход и аконтации на данок на добивка за месец март, април и мај е една од
Економија

Битолска млекара предвреме го плати данокот на добивка, и со финансиска донација за Клиничката болница Битола

А1он
Битолска млекара изврши предвремено плаќање на вкупните аконтативни обврски за данок на добивка за тековната 2020 година во висина од 15 милиони денари за како
Економија

Пекабеско предвремено ги исплати обврските кон државата како поддршка во националната борба со коронавирусот

А1он
Компанијата „Пекабеско“ изврши аконтативна уплата на целокупниот пресметан данок на добивка за 2020 година во висина од 8.833.000 денари со што се приклучува на иницијативата
Економија

Да се намали даночната стапка на сметководствените услуги, бара Комората на сметководители

А1он
Да се намали даночната стапка на сметководствените услуги зашто во спротивно ќе нема кој да книжи и да поднесува завршни сметки, велат од Комората на