Онколошки скандал во Љубљана: Опериран здрав човек, отстранет неговиот желудник

Од:

Во Љубљана се случик вистински скандал кога при операција на здрав човек му е отстранет желудникот, бидејќи се верувало дека тој има рак. Подоцна се покажало дека тоа е грешка и дека дијагностичарот ги заменил примероците од ткивата на два пациенти.

Лекарите оперирале пациент кој воопшто не ни имал рак. Адвокатот на пациентот најавил дека секој вмешан во случајот ќе сноси одговорност.

Пациентот веќе закрепнувал од операцијата која наводно му го спасила животот, а потоа добил повик дека тој никогаш не ни бил болен. Резултатите се докажале при анализа на отстранетиот орган, на кој не биле пронајдени никакви знаци на карцином.

Започната е истрага при Институтот за патологија на Медицинскиот факултет во Љубљана, при што повторно се анализирани примероци. Со тоа е докажано дека оперираниот пациент никогаш немал онколошко заболување. Во даден момент дошло до замена на примероците од испитувањата.

Лекарите се во контакт со двајцата пациенти, со цел да се најде решение кое ќе им ја олесни ситуацијата – и на оној кој здрав останал без желудник, но и на оној кој всушност имал рак, а добил дијагноза дека е здрав.

Би можело да ве интересира

Словенија ја призна Палестина

Катерина Ѓуровски

Словенија го одлага признавањето на Палестина

Словенија ја призна Палестина

Предраг Петровиќ

„Не може да се дојде до термин на државна кардиохирургија“: Пациентите незадоволни откако Фондот ги намали операциите во приватните клиники

Орце Костов

Словенката Сабина е пронајдена мртва, несреќната жена ја убиле нејзиниот сопруг и неговата љубовница

Словенците имаат нов највреден фудбалер – проценет на 40 милиони евра