Николиќ: Државите да го решат спорот меѓу МПЦ и СПЦ

Од:

До договор меѓу Српската православна црква (СПЦ) и Македонската православна црква МПЦ) може да дојде доколку во решавањето на проблемот се вклучат двете држави, изјави српскиот претседател Томислав Николиќ.

– Отворените разговори на двете држави можат да влијаат да се дојде до најбезболното решение на проблемот меѓу двете цркви – рече Николиќ во интервјуто за „Сител“.

Тој изјави дека „Јас предлагам да седнеме да разговараме: Каков е односот на Македонија кон Српската православна црква и каков е односот на Српската православна црква кон Македонија. За тоа што е Македонската православна црква и како може да го постигне она што го сака. Јас ви велам дека можам сето тоа да го завршам, ако сакаат да разговараат со мене и да ја „спуштат топката“, а ако не сакаат, тогаш тој проблем никогаш нема да биде решен”, вели Николиќ во дел од интервјуто објавен на интернет.

Македонија не умееше да го реши тој проблем, можеби немала соговорник во Србија, вели Николиќ.

– Денес има соговорник во Србија со кој тој проблем може да го реши и тој соговорник сум јас. Доволно ја почитувам Српската православна црква и доволно ме почитуваат луѓето во Српската православна црква за да можеме тој проблем да го решиме – рече Николиќ.

Би можело да ве интересира

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов

Црквата на Чешка и Словачка ја призна МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“

Орце Костов

Романската православна црква ја призна афтокефалноста на МПЦ-ОА

МПЦ се премисли за забраната за погреби на Св. Никола: Нема одлука, поради меѓусебна некоординираност некој погрешно пренел дека се забранети

Маја Илиевска-Пачемска

Митрополитот Агатангел: Бугарската црква го оцрни македонскиот народ, грешка беше што побаравме да ни биде црква-мајка

Орце Костов

Бугарската црква ќе ја признае МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“, не како Охридска архиепископија

Орце Костов