Ќе се пребројуваат гласовите од речиси 500 косовски избирачки места

Од:

Централната изборна Комисија на Косово (ЦИК) одлучи денеска да се повтори броењето на гласовите во 494 избирачки места на кои се гласаше на вонредните парламентарни избори на 14 февруари.

Портпаролот на ЦИК, Ваљмир Елези, изјави за медиумите дека на спорните ибирачки места се забележани разни видови неправилности при евиденцијата на гласовите.

– Според ЦИК, пребројувањето ќе се изврши поради следните причини: погрешно пренесување на гласовите во формуларите на политичките субјекти (35 избирачки места); погрешно пренесување на гласовите во формуларите на кандидатите (6 избирачки места); кандидатот или кандидатите имаат повеќе гласови од политичкиот субјект (370 избирачки места); и политичкиот субјект има добиено гласови, додека кандидатот не и обратно (83 избирачки места), информира Елези.

Косовските граѓани на овие избори гласаа во 888 гласачки центри со 2.382 избирачки места, што значи дека пребројувањето ќе се изврши во околу 2,5 отсто од гласачките места.

Би можело да ве интересира

Двајца ученици и возач загинаа при пукање кон автобус во Косово

А1он

Утврден Предлог-законот за ратификација на Договорот со Косово за заемна правна помош во граѓанските предмети

А1он

Косово ќе го користи искуството на Македонија во реформирање на образовниот систем

А1он

Косовската опозиција победи во Приштина и во големите градови, тежок пораз на Курти

Косовски министер за спорт: Наскоро одлука за забрана на српски паралелни спортски активности

А1он

Приштина прогласи за „персона нон грата“ двајца руски дипломати

А1он