Хелез: Додик планира да избега од БиХ

Од:

Министерот за одбрана на Босна и Херцеговина, Зукан Хелез, изјави дека претседателот на Република Српска, Милорад Додик, планира да избега од Босна и Херцеговина и дека за тоа има разузнавачки информации.

„Милорад Додик ја труеше политичката ситуација во Босна и Херцеговина околу 15 години и на тоа дојде крајот. Ова е врвот на играта“, изјави министерот за одбрана за БХРТ.

„За две години и сега ќе има голема рата за отплата на кредитот за Република Српска, со висока камата, за две години ќе има една милијарда и шест милиони, а тоа е огромна сума дури и за поразвиените земји во светот. Тој има неколку опции. Најверојатно затвор. Има разузнавачки информации дека планира да избега од Босна и Херцеговина. Тој не може да излезе од оваа ситуација. Тој си го направи тоа. Тој со години кажува дека РС се заканувала. Тој си кажува дека некој ќе ја укине РС, па брани. Тој кажа многу навреди за Босна и Херцеговина. И тоа ќе му се врати како бумеранг, а најмногу ќе имаат корист граѓаните на североисточна Босна и Херцеговина.” рече Хелет.

Би можело да ве интересира

Почнува судењето на Додик, неговите поддржувачи ја опколија судската зграда

Додик верува дека тој ќе биде првиот претседател на независна Република Српска

Додик: Република Српска има поддршка од околу 15 држави да се отцепи од Босна

САД воведоа нови санкции за Милорад Додик и неговите деца

Додик до американскиот амбасадор: Со пријатели како тебе, не ни требаат непријатели

По средбата со Орбан, Додик откри дека Унгарија сака да ги продолжи проектите што Германија ги прекина