Златни топчиња

Од:

Овие вкусни залачиња може да ви послужат како закуска со разни сосови или пак како додаток на некое јадење …

Потребно е:
350 гр сварена палента
1 јајце
1 лажица пармезан
70 гр салама (по избор), исецкана на коцкички
1 лажица брашно
сол, бибер

Подготовка:
– Сварената палента оставее ја да се излади и додадете ги јајцето и пармезанот. Најубаво со раце убаво замесете ја смесата за да се соединат состојките.

– Додадете ја ситно сецканата салама, сол и бибер, по желба. Додадете го и брашното и повторно замесете ја смесата.

– Во сад на рингла загрејте го маслото. Со раце земајте мали парченца од смесата и обликувате ги како топчиња.

– Топчињата ставете ги да се пржат во врелото масло. Кога ќе добијат убава боја извадете ги од маслото и ставете ги на кујнска хартија за да се упие вишокот маснотија.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска