Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Од:

Чоколадната торта никого не остава рамнодушен… Посебно ако е здрава и направена од вистинско чоколадо, без глутен, без шеќер, без јајца и без печење. Со едноставни зафати, ова „Чоколадно срце“ се подготвува со три вида чоколадо.

Подготовка за првиот слој:

– 150 грама бадеми,
– 50 гр. исушен кокос во трошки,
– 3 лажици јаворов сируп (или течен засладувач – Ваш избор).

Тоа се сечка и потоа цврсто се притиснува на дното на калапот.

За кремот од какао, поребни се:

– 200 милилитри вода,
– 300 гр. индиски ореви (претходно натопени 30 минути),
– 100 мл. јаворов сируп,
– 60 гр. стопен путер со какао,
– малку хималајска сол,
– малку ванила во прав (не е задолжително),
– малку кардамон во прав (не е задолжително).

Сè тоа се става во блендер, сè додека не се добие еднолична крема. Потоа одделете 300 гр. од смесата и оставете ги настрана. Потоа, додадете 20 гр. какао во прав и 2 лажици јаворов сируп на преостанатиот крем во блендерот и изблендирајте.

Наизменично додавајте три лажици од белиот издвоен и црн крем – со повеќе какао – за да добиете црно-бело шаренило, сè додека не ја потрошите целата крем-смеса. Замрзнете ја смесата на еден час.

На крајот е глазурата од чоколадо:

– 50 гр кокосово масло, стопено,
– 2 лажици јаворов сируп,
– 2 лажици вода,
– 15 гр какао во прав.

Тоа се мати во сад и се прелива на тортата. Вратете ја тортата во замрзнувач на најмалку три часа или – преку ноќта пред да ја послужите. Таа треба да се стврдне доволно, за да може да се сече. Послужете ја со џем од малина или цреша.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска

Превкусен куглов со костени

Ана Ололовска