Златиборска пита со сирење

Од:

Вкусна, крцкава традиционална пита…

Потребно е:
10 листа за пита со средна дебелина

за првиот фил:
2 белки
350 мл јогурт
200 мл масло
1 чаша (од 200 мл) брашно
1 прашок за печиво
сол

за вториот фил:
400 г сирење
2 жолчки
2 лажици кисела павлака
сол

Подготовка:
– Сите состојки за првиот фил измешајте ги во еден сад. Белките не матете ги, туку само додадете ги во филот и измешајте.

– Во друг сад ставете ги сите состојки за вториот фил и измешајте убаво.

– За еден ролат ви се потребни 5 кори.

– Ставете една кора на работната површина и премачкајте ја со филот со јогурт. Одозгора ставете ја втората кора и повторно премачкајте со филот. Истото повторете го и со останатите три кори. Само на последната кора, која исто сте ја премачкале со филот со јогурт, распоредете половина од вториот фил и завиткајте ја како ролат.

– Истата постапка повторете ја и со преостанатите пет кори и од нив завиткајте уште еден ролат.

– Двата ролати од кори ставете ги во намастена тава, одозгора премачкајте ги со малку масло и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 Целзиусови степени околу 30 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска