Земички со кефир

Од:

Меки, вкусни и едноставно се топат во уста …

Потребно е:
200 мл кефир
200 мл топло млеко
20 гр свеж квасец
1 лажиче шеќер
1 лажиче сол
2 јајца
800 гр брашно
50 мл масло

1 јајце
сусам

Подготовка:
– Во топлото млеко издробете го квасецот, додадете го шеќерот и оставете го на топло да нарасне.

– Во подлабок сад ставете го брашното, потоа додадете ги солта, кефирот, јајцата, маслото и стасаниот квасец. Замесете тесто. Тестото вратете го во садот, покријте го со пластична фолија и оставете го на топло место околу 1 час да нарасне.

– Стасаното тесто ставете го на набрашнета маса и уште малку месете го.

– Поделете го на 8 делови. Секој дел повторно измесете го и обликувајте ги како земички.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и оставете ги да стојат во тавата 15-тина минути.

– Земеичките премачкајте ги со разматено јајце и посипете ги со сусам.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути, додека убаво не поруменат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска