Зелени полжавчиња со колбаси

Од:

Вкусни залачиња од тесто …

Потребно е:
500 гр брашно
1 прашок за пециво
200 мл млеко
100 мл вода
1 јајце
1 лажиче сол
50 мл масло
200 гр спанаќ

за филот:
200 гр суви чадени колбаси
180 мл кисела павлака
100 гр сланина
100 гр кашкавал

Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги брашното, солта, јајцето, прашокот за пециво, обарениот и ситно сецкан спанаќ.

– Помешајте ги водата и млекото и постепено додавајте ги кај сувите состојки. Замесете тесто и оставете го на страна додека го подготвувате филот.

– Исецкајте ги колбасите, сланината и кашкавалот на мали коцки.

– Тестото ставете го на набрашнета маса и развлечете го со сукало што потенко.

Зелени полжавчиња со колбаси1

– Премачкајте го со киселата павлака и распоредете ги исецканите колбаси, сланина и кашкавал.

Зелени полжавчиња со колбаси2

– Замотајте го како ролат. Исечете ги на полжавчиња и наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

Зелени полжавчиња со колбаси3

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска