Запечени тортиљи

Од:

Се подготвуваат брзо и се со одличен вкус …

Потребно е:
8 тортиљи
500 гр мелено јунешко месо
1 црвена пиперка
1 жолта пиперка
1 главица кромид
1 чешне лук
1 мала конзерва црн грав
200 гр чедар кашкавал
1 кесичка мешавина од зачини за тако
малку сол
малку масло
чили пиперче, по желба

Подготовка:
– Во тава на малку масло кратко пропржете го месото. Додадете ја мешавината на зачини за тако растворена во 170 мл вода и кратко динстајте додека да омекне месото. На крај додадете го исцедениот грав од конзерва и ситно исецканото чили пиперче и убаво измешајте.

– Во друга тава пропржете го сецканиот кромид и ситно сецканите пиперки. Додадете малку протиснат лук и кратко пржете додека малку да омекне зеленчукот.

– На секоја тортиља ставете по малку од изренданиот чедар кашкавал, потоа по 1 лажица од филот со месо и на крај една лажица од динстаниот зеленчук.

– Тортиљите превиткајте ги од сите четири страни како на сликата.

– Наредете ги во тава за печење и одозгора на секоја ториља ставете по малку од изренданиот кашкавал

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 25 минути, додека да се растопи кашкавалот.

– Служете ги топли со салата по избор.

Забелешка: Ако немате готов зачин за тако можете да ставите зачини по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска