Во викиншки гроб пронајдена жена воин

Од:

Близу некогашниот викиншки град Бирк во Шведска, пред речиси 100 години е откриен гроб за којшто се сметаше дека му припаѓа на маж воин, а сега е утврдено дека таму била закопана жена.

Археолозите од Униветрзитетот Нил Прајс во Упсала тврдат дека тоа е гроб на некој доста моќен и богат воин. А пак, генетската анализа покажа дека тоа билo жена.

Во гробот, под коските е пронајдено оружје, табла за коцкање со жетони, како и останки од два коња со една опрема за јавање.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер