Вкусен кремаст колач со ориз

Од:

Едностано ќе го подготвите, а вкусот е неповторлив …

Потребно е:
700 мл млеко (може пола млеко, пола вода)
5 јајца
2 пудинга од јагода
100 гр путер или маргарин
10 лажици шеќер
100 гр шеќер во прав
1 лимон
1 чаша (од 200 мл) ориз
малку какао во прав, за посипување

Подготовка:
– Сварете го оризот во млеко со шеќер.

– Додадете го путерот и изренданата кора од лимон.

– Изматете 3 јајца и 2 жолчки и додадете 5 лажици шеќер. На крај додадете го прашакот за пудинг.

– Споите ги двете смеси и убаво измешајте.

– Добиената смеса сипете ја во намастена и со брашно посипана тава. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Преостанатите белки убаво изматете ги со 100 гр шеќер во прав и со сокот од 1/2 лимон. Со ова премачкајте го колачот и повторно вратете го во рерна на сушење на 150 степени уште 15-тина минути.

– Готовиот колач украсете го со какао во прав и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска