ВИДЕО: Француски лекар и на 98 години лечи пациенти

Од:

Кога францускиот лекар Кристијан Шенај го прими својот прв пациент во 1951 година, пеницилин беше најсовремениот лек. Тој сега има 98 години и во неговата амбуланта сè уште прегледува, во просек, по 20 пациенти на ден, два дена во неделата.

– Кога имате над 60 години, веќе Ве класифицираат како старец. Еден ден ви даваат карти, друг ден – томбола, третиот – судоку… И одеднаш, станувате комплетен. Подобро ми е како лекар, истакна Шенај.

Пред да почне да се занимава со семејна медицина, д-р Шенај специјализирал радиологија и работел како заварувач, пред студиите. Неговата амбуланта сè уште нема компјутер, но има факс-машина.

Тој посочува дека новина на денешнината се пациентите кои сами си наоѓаат дијагноза на интернет, а потоа доаѓаат кај него по лекови.

Просечната возраст за пензионирање кај лекарите во Франција е 67 години. Синот на д-р Шенај, кој исто така е лекар, веќе ја напушти работата, но татко му сè уште нема намера да го стори тоа.

– Ако седите и гледате телевизија по цел ден, брзо се вкочанувате и разумот не ви трае долго, гласи неговото образложение.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Сред натпревар фудбалерите легнаа на теренот и од страв не сакаа да станат

Татјана Ташкова

Осумгодишник заработи 26 милиони долари во 2019 година

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Мис Нигерија со својата реакција ги инспирира жените ширум светот

Татјана Ташкова

Како едно бебе заврши на суд заради долг од 13.000 евра?

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Пијан ракун ги забавуваше посетителите на Божиќен панаѓур во Германија

Татјана Ташкова

Изнајмете „сестра“ за 135 долари: Клиентите ги бираат изгледот и локацијата

Татјана Ташкова