Турска погача со спанаќ

Од:

Традиционална турска погача, неверојатно мека и вкусна …

Потребно е:
500 гр брашно
околу 10 гр свеж квасец
малку шеќер
малку сол
1 јајце
3-4 лажици масло
топла вода

за филот:
младо кравјо сирење
бланширан и исецкан спанаќ
сол
1 јајце
2 лажици кисела павлака
2 лажици гриз

за премачкување:
1 жолчка со малку масло
малку путер, за премачкување на тавата (или користете хартија за печење)

Подготовка:
– Во еден сад изматете го квасецот во малку млака вода со шеќер и оставете да надојде. Кога ќе стаса ставете го во брашното. Додадете ги и останатите состојки и замесете тесто. Тестото покријте го со крпа и оставете го 30-тина минути да надојде.

– За тоа време подгответе го филот. Во еден сад ставете ги сите состојки за филот и убаво измешајте да добиете хомогена смеса.

– Стасаното тесто ставете го на набрашнете работна површина и со сукало развлечете го. Потоа со чаша за вода вадете кругови од тестото.

– На секој круг ставете по една лажица од филот и потоа тестото стиснете го од двете страни да направите како чамец.

– Наредете ги во тава како на сликата.

– Тестото одозгора премачкајте го со изматена жолчка со малку масло и оставете го да стои 15-тина минути.

– Ставете го да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска