Трендафили од јаболки

Од:

Овие трндафили не се само декорација туку се и многу вкусни …

Потребно е:
1 пакување лиснато тесто
3-4 јаболки (најубаво црвени)
сок од 1/2 лимон
3 лажици мармалад
цимет, по желба
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Исцедете го лимонот и измешајте го со вода. Количината треба да биде доволна за да ги потопите исецканите јаболки.

– Јаболките измијте ги убаво, исечете ги на пола и исчистете ги од семките. Исечете ги на листови.

Трендафили од јаболки1

– Исечените јаболки потопете ги во мешавината од лимон и вода и ставете ги 3 минути во микробранова печка за да омекнат да можете полесно да ги виткате.

Трендафили од јаболки2

– Исцедете ги низ цедалка.

– Набрашнете ја работната површина и развлечете пола од лиснатото тесто во форма на правоаголник. Ако е потребно израмнее го по краевите со нож. Сега исечете 6 еднакви ленти.

Трендафили од јаболки3

– Мармаладот измешајте го со 2 лажици вода, малку загрејте го и измешајте убаво. Со лажица размачкајте го мармаладот по тестото.

Трендафили од јаболки4

– Подготвените јаболки наредете на лентите тесто како на сликата до половина на лентата, но внимавајте врвовите на јаболките треба да излегуваат од траката. По желба посипете со цимет во прав.

Трендафили од јаболки5

– Подигнете ја долната половина од лентата и преклопете ја преку јаболките. Потоа замотајте го тестото заедно со јаболките и ќе добиете облик на трендафил.

Трендафили од јаболки6

– Намастете го и малку набрашнете го калапот за мафини. Наредете ги трендафилите од јаболки.

Трендафили од јаболки7

– Истата постапка повторете ја со втората половина од тестото.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 40-45 минути.

– Оставете да се изладат, посипете ги со шеќер во прав и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска