Торта со вино и чоколадо

Од:

Потребно е:
за кората:

250 гр мелени ореви
200 гр шеќер
200 гр брашно
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
1/2 лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
малку мелено каранфилче
3 дцл вино (бело или црвено)

за филот и глазурата:
4 лажици џем од кајсии, јагоди, праски или шипки
150 гр чоколадо за готвење
малку маргарин
малку рум

Потребно е:
– Во садот во кој ќе матите измешајте ги брашното, содата бикарбона и прашокот за пециво. Во тоа додадете го шеќерот, мелените ореви, каранфилчето, ванилиниот шеќер и циметот. Измешајте убаво.

– Во тоа додадете го виното и измешајте со дрвена лажица да добиете компактна смеса.

– Оваа смеса сипете ја во округла тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Кога тестото ќе биде печено извадете го од тавата, оставете да се излади и пресечете го по должина на половина за да добиете две округли кори. Едната кора ставете ја на украсна чинија за торти.

– Загрејте го малку џемот и со него премачкајте ја кората. Одозгора ставете ја втората кора која исто така ќе ја премачкате со џем, одозгора и од страните.

– За глазурата, истопете го чоколадото на пареа со малку маргарин и рум.

– Прелијте ја врелата глазура над тортата и оставете да се излади пред да ја послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска