Торта од пченица

Од:

Совршено слатко задоволство за време на пости…

Потребно е:
За корите:
250 г мед
250 мл пиво
200 г шеќер
1 лажица сода бикарбона
380 г брашно
малку шеќер во прав за посипување

За филот:
300 г шеќер
200 мл вода
300 г мелени ореви
300 г варена мелена пченица
малку рендано морско оревче
2 кесички ванилин шеќер

Подготовка:
– Соединете ги медот, пивото и шеќерот и мешајте ги за да се растопат медот и шеќерот. Додадете сода бикарбона и брашно. Замесете меко тесто.

– Откако ќе го измесите тестото, поделете го на 4 дела.

– Од секој дел во тавче обложено со хартија за печење испечете кора во загреана рерна на 180 Целзиусови степени. Корите се печат кратко време, пазете да не ви изгорат.

– За фил, во сад соединете ги со постојано мешање 300 г шеќер и 200 мл вода. Додадете 300 г мелени ореви и 300 г варена мелена пченица со малку рендано морско оревче и 2 кесички ванилин шеќер.

– На една поголема чинија ставете ја прво едната кора и премачкајте ја со претходно подготвениот фил. Повторете ја истата постапка и со другите две кори. Третата кора посипете ја со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска