Торта од чајни колачиња, слаткарски крем и желе од малини

Од:

Неодолива кремаста торта …

Потребно е:
за желето од малини:
300 гр малини
200 мл вода
60 гр шеќер
30 гр нишесте
30 мл вода

за слаткарскиот крем:
750 мл млеко
180 гр шеќер
5 поголеми јајца
2 кесички ванилин шеќер
30 гр нишесте
50 гр брашно
изрендана кора од пртокал
изрендана кора од лимон
15 мл рум
150 гр путер, на собна температура
1 лажица шеќер во прав

за потопување на колачињата:
150 мл млеко
15 мл рум

и уште:
500-550 гр чајни колачиња
500 мл слатка павлака
5 до 10 капки екстракт од малини
малини и листови нане, за декорација

Подготовка:
– Прво направете го желето од малини. Во тенџерче на рингла ставете ги малините, вода и шеќер и оставете ги да се варат 5-6 минути. Тргнете ги на странаи пропасирајте ги низ густа цедалка. Вратете ги испасираните малини во тенџерчето и оставете повторно да провријат. За тоа време разматете го нишестето во вода и додадете го кај малините. Варете додека не се згуснат, околу 2-3 минути со постојано мешање. Тргнете ги на страна и оставете потполно да се изладат. Промешувајте од време на време да не се создаде коричка.

– Додека се лади желето од малини направете го слаткарскиот крем. Во сад на рингла ставете 1/2 л млеко и шеќер и оставете млекото да почне да врие. Во друг сад изматете ги јајцата со жица за матење, додадете ги остатокот од млекото, нишестето, брашното и ванилиниот шеќер и матете додека да добиете хомогена смеса без грутчиња.

– Во млекото што врие сипете ја смесата со јајца и со постојано мешање варете додека да се згусне. Тргнете го садот од рингла и оставете го кремот потполно да се излади (од време на време промешувајте го за да не се направи коричка).

– Изматете го путерот со 1 лажица шеќер во прав. Во изладениот слаткарски крем додадете го изматениот путер, изренданата кора од лимон, изренданата кора од портокал и румот. Изматете убаво со миксер додека да добиете хомогена смеса.

– Кремот поделете го во три сада по 300 гр и во два сада по 150 гр.

– Во една подлабока чинија сипете го млекото и румот за потопување на колачињата.

– Калапот за торта со дијаметар од 23 или 24 см обложете го со пластична фолија така што краевите на фолијата да висат надвор од калапот.

– На дното калапот над фолијата распоредете го едниот дел од 150 гр од кремот.

– Секое чајно колаче кратко натопете го во млекото и румот и редете ги на дното од калапот, едно до друго. За овој калап ќе ви требаат вкупно 76 колачиња.

– Во средината на секое колаче и во отворите околу колачињата сипете по малку од желето од малини.

– Потоа со лажица рамномерно нанесете 300 гр од слаткарскиот крем. Над кремот ставете уште еден ред чајни колачиња и повторно наполнете ги средините на колачињата и поголемите отвори околу колачињата со желето од малини.

– Повторно над колачињата рамномерно нанесете 300 гр од кремот. Сега ставете го третиот ред колачиња, наполнете со желето од малини и повторно премачкајте со 300 гр од кремот. Над кремот наредете го четвртиот ред колачиња, наполнете со ќелето од малини и премачкајте со 150 гр од кремот. Вака наредената торта ќе биде неколку сантиметри пониско од работ на калапот.

– Тортата покријте ја со пластична фолија и ставете ја да стои преку ноќ во фрижидер.

– Следниот ден, изматете ја слатката павлака со екстрактот од малина. Тргнете ја горната фолија од тортата и превртете ја тортата на чинија за сервирање, тргнете ги страниците на калапот и тргнете ја долната пластична фолија.

– Целата торта премачкајте ја со изматената слатка павлака и украсете ја по желба со малини и листови нане.

– Готовата торта разладете ја уште малку и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска