Тирамису со малини

Од:

Освежителен десерт со слаб киселкаст вкус на малини и неодолив чоколаден  крем …

Потребно е:
за кремот:
6 јајца
6 лажици шеќер во прав
450 гр малини
500 гр маскарпоне сирење
1 големо пакување пишкоти
300 мл сварено јако еспресо кафе
3 лажици мараскино ликер или рум

за чоколадниот крем:
200 мл павлака за готвење
100 гр бело чоколадо
200 гр црно чоколадо

Подготовка:
– Во еден сад изматете ги жолчките со шеќерот во прав. Додадете го маскарпоне сирењето и измешајте убаво.

– Во друг сад изматете ги белките во густ шлаг и полека додадете ги во изматените жолчки. Полека измешајте со дрвена лажица.

– За чоколадниот крем загрејте ја павлаката за готвење и во неа растопете го и белото и црното чоколадо. Оставете да се излади.

– Сварете го еспресо кафето и додадете го мараскино ликерот или румот во него.

– Пишкотите натопете ги во кафете и наредете ги во тава.

– Над пишкотите нанесете го чоколадниот крем, а над него наредете ги малините (ако се многу кисели претходно увалкајте ги во 2-3 лажици шеќер во прав).

– На крај целиот колач прекријте го со кремот од маскарпоне.

– Повторете ја истата постапка додека не ги потрошите сите состојки. На крај треба да завршите со кремот од маскарпоне и искапете со чоколадниот крем.

– Колачот ставете го фрижидер да се излади и потоа исечете го на коцки и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска