Шпагети со многу вкусен сос од домати и мали ќофтенца од туна …
Потребно е:
2 конзерви (320 гр) туна
50 гр лебни трошки
1 јајце
400 гр шпагети
500 мл сос од домати
сок од 1 лимон
свеж магдонос
маслиново масло
Подготовка:
– Во еден сад ставете ја туната која претходно сте ја исцедиле од маслото. Додадете го јајцето, сокот од лимон, лебните трошки и сецкан свеж магдонос.
– Со раце земајте од смесата и обликувајте мали топчиња. Топчињата од туна кратко пропржете ги на маслиново масло.
– Шпагетите ставете ги да се варат во врела вода според упатството на пакувањето. Пред самиот крај на варењето кога водата ќе испари, додадете ги топчињата туна и сосот од домати и динстајте уште неколку минути со постојано мешање.