Тестенини во комбинација со тиква, рузмарин и сланина незаборавен ароматичен спој …
Потребно е:
400 гр тестенини по избор
2 гранчиња рузмарин
1 главица црвен кромид
5 парчиња месната сланина
2 чешниња лук
кисела павлака
300 гр тиква
путер
сол, бибер
рендан пармезан
маслиново масло
Подготовка:
– Сланината исецкајте на на ленти и пропржете ги додека да станат крцкави. Ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.
– Кромидот ситно исецкајте го и пропржете го на 2 лажици маслиново масло. Додадете го рузмаринот, сипете сол и бибер, а потоа додадете ги и издробените чешниња лук.
– Сварете ги тестенините во солена вода според упатството на пакувањето.
– Исцедете ги, но сочувате ја течноста.
– Исчистете ја тиквата и исечете ја на коцки. Сварете ја во малку посолена вода и потоа сомелете ја во блендер. Додадете малку путер, сол, бибер и малку млеко и повторно изблендирајте.
– Во испржениот кромид додадете го пирето од тиква и киселата павлака, убаво измешајте и држете го кратко на топла рингла.
– Во смесата со тиква додадете ги исцедените тестенини и малку од течноста во која се вареа тестенините и тргнете го садот на страна.
– Ставете ги тестенините во чинии, одозгора ставете од лентите испржена сланина и на крај посипете со рендан пармезан.