Свинско во сос од црвено вино

Од:

Сочно и неверојатно вкусно …

Потребно е:
800 гр свинско месо (цело парче)
3 моркови
4 главици кромид
2 чаши црно вино
малку путер
сол, бибер
мајчина душичка
власец
малку маслиново масло

Подготовка:
– Месото од сите страни премачкајте го со тенок слој маслиново масло. Ставете го на средина на огноотпорен сад претходно премачкан со путер. Месото посолете го, посипете со бибер и останатите зачини.

– Додадете чаша вино но не го полевате по месото.

– Поклопете го садот и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 1 час.

– Додека се пече месото исчистете ги морковите и кромидот. Кромидот исецкајте го на полумесечинки и пропржете го заедно со морковите на малку масло.

– По 1 час извадете го месото од рерна и од околу додадете го пропржениот зеленчук. Прелијте ги со втората чаша вино.

– Повторно поклопете го садот и вратете го во рерна да се пече уште 1 час.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска